Trainen

Algemene informatie



Waar en waarneer wordt er getraind?

De vaste trainingsavond is iedere woensdag vanaf 20:30.
(In de wintermaanden aangevuld met een trainingsavond voor selectie op maandag). De trainingen vinden plaats op het terrein van de club: Baanderheer 16b in Maasland.

Hoe ziet een training eruit?
Een algemene training (duur ongeveer 1,5 uur) bestaat uit:
  • een warming-up
  • het trekken tegen de lift
  • wedstrijd/partijen trekken
  • een cooling down.

  • Tijdens de training wordt er zowel aan de conditie en uithoudingsvermogen gewerkt als ook het opbouwen van spieren die van belang zijn tijdens het touwtrekken. (Bij een plotselinge belasting van een ongetraind lichaam is het risco op zware spierpijn groot, en moet derhalve voorkomen worden). Met touwtrekken worden praktisch alle spieren in het lichaam gebruikt, een zogenaamde total-workout, waarbij de nadruk ligt op vooral de onder- en boven armspieren, de rug- en schouderspieren, de kuiten en bovenbeenspieren. Daarnaast wordt er, tijdens de trainingen, ook veel aandacht besteed een de juiste houding aan het touw, de starttechniek en samenwerking.

    Wat moet je meenemen?
    Een paar goede sportsokken, een makkelijk zittende broek (bijvoorbeeld sportbroek) en een dikke trui (als bescherming tegen het touw). Het soort schoenen dat je mee moet nemen is afhankelijk van de ondergrond waarop getraind wordt. Meestal wordt er binnen op een rubberen mat getraint, maar in de zomermaanden wordt soms ook wel eens buiten in de grond getrokken.

    T.T.V. Groene Oase beschikt over een groot assortiment van vele verschillende maten indoor-schoenen en outdoor kisten. Dus in het geval je niet beschikt over het juiste schoeisel is er altijd de mogelijkheid om een paar te gebruiken die op de club aanwezig zijn.



    Op welke ondergrond wordt er getraind?

    De ondergrond waarop getraind wordt, is meestal seizoensafhankelijk. Bij T.T.V. Goene Oase trainen we echter bijna het hele jaar door op rubber matten.
    In de zomer vindt de outdoor competitie plaars. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van speciaal schoeisel (zogenaamde kisten) en wordt hars gebruikt voor beter grip aan het touw. Bergschoenen kunnen ook gebruikt worden; schoenen met spikes zijn niet toegestaan. outdoor
    In de winter is het indoor seizoen, dit gebeurd op rubberen matten. Hierbij wordt een andere techniek gebruikt als bij het outdoor. Er wordt getrokken op vlakke sportschoenen en voor grip mag enkel gebruik worden gemaakt van vloeibaar magnesium. indoor

    Op welke manier wordt er getraind?

    T.T.V. Groene Oase beschikt over een permanente lift.

    outdoor Voor trainingen wordt er gebruik gemaakt van een lift die voor de overdekte traningskap staat. De lift bestaat uit een ijzeren paal van zo`n 4 meter waaraan gewichten ophoog getrokken kunnen worden. Ongeveer te vergelijken met een enorm fitness apparaat, maar in plaats van 10kg weegt 1 gewicht hier 35kg per stuk. Tijdens trainingen kunnen deze gewichten worden versteld zodat er lichter of zwaarder getraind kan worden.  
    Gratis proefles!!!

    Elke woensdag kan iedereen die graag het touwtrekken een keer wil proberen met ons meetrainen; misschien is het ook wel iets voor jou!
    (geef je op via touwtrekken@groeneoase.nl)


    3x mee trainen met je hele team

    Wil jij goed voor de dag komen met je team op de Lierse Feestweek of bij de trekkertrek in Koudenkerk? Kom een aantal keer gratis meetrainen met je gehele ploeg op onze locatie. Wij helpen je graag met het aanleren van de juiste houding & technieken en kunnen je tips en trucs geven om de wedstrijd naar jouw hand te zetten
    (vraag voor meer informatie hierover via touwtrekken@groeneoase.nl)

     

    Basistechnieken touwtrekken

    Touwtrekken is een teamkrachtsport waarbij tactiek van groot belang is om een spannende wedstrijd in je voordeel te beslechten. Omdat de touwtreksport een uitgesproken teamsport is, zal er dus ook qua techniek en taktiek veel aandacht aan het team moeten worden besteed.
    Door het toepassen van de juiste technieken kunnen de krachten van het gehele team optimaal ingezet worden zonder dat dit tot blessures leidt.
    We kennen enkele basistechnieken, die alle teams zeker moeten kunnen uitvoeren:
  • het starten
  • het explosief trekken
  • het lopen aan het touw
  • verdedigen

  • touwtrekken

    Enkele voorwaarden voor een team om de techniek goed te kunnen toepassen:

  • Een goed teamverband van de ploeg
  • De opstelling van de ploeg
    outdoor: van klein vooraan naar groot achteraan
    indoor: van groot vooraan naar klein achteraan.
  • De stayer staat in een kleine spreidstand en zorgt dat het team in balans blijft.
  • Het anker zorgt ervoor dat het team op de juiste hoogte blijft trekken.
  • In een team mogen de touwtrekkers nooit tot individuele akties overgaan.
  • Ook taktisch worden veel termen gebruikt en toegepast.
    Deze taktieken worden gebruikt afhankelijk van instelling en capaciteiten van een team en van de tegenstander.
    We kennen een aanvalstaktiek, verdedigingstaktiek en een overrompeltaktiek.


    Wil een team tot goede resultaten komen dan zal men op de navolgende punten moeten letten:

  • De coach speelt een grote rol, hij moet het goede moment tot de aanval bepalen, elke touwtrekker moet op zijn kommando reageren, hij moet de wedstrijdleider goed in de gaten houden.
  • De touwtrekkers houden ten eerste de coach en ten tweede, voor zover mogelijk, ook de tegestander in de gaten.
  • Een goed moment voor de aanval is als een tegenspeler een waarschuwing van de scheidsrechter krijgt of als er een tegenspeler onderuit gaat. Tevens als er één of meerdere tegenspelers vermoeid raken of als ze misstappen gaan doen is dit een goed moment voor de aanval.