meekijken of meetrainen?


Training:

Elke woensdagavond
van 20:30 tot 22:00

adres: Baanderheer 16b Maasland



Hoe ziet een training eruit?
Klik hier voor meer informatie.

Geef jezelf (of samen met andere) op voor een geheel vrijblijvende training!
Dat kan hier!

Touwtrekken voor dummies


Touwtrekken is een sport, waarbij twee teams zo hard mogelijk aan de beide uiteinden van een sterk en dik touw proberen te trekken.
Eenvoudig geformuleerd, komt het er bij touwtrekken op aan de tegenstander hiermee over de middenlijn te trekken.

Introductie filmpje (ENGELS)


Een wedstrijd bestaat uit minimum twee trekbeurten. Na de eerste trekbeurt wordt er van kant gewisseld en mag er verzorging van de spelers plaatsvinden. Na de tweede trekbeurt worden de punten verdeeld; 3 punten voor het team dat beide trekbeurten gewonnen heeft en 0 punten voor het team dat beide trekbeurten heeft verloren. Bij gelijk spel krijgen beide teams 1 punt.

Alles wat je altijd al wilde weten over: Touwtrekken

klik op een vraag om achter het antwoord te komen...
Uuuuuuh touwtrekken?! Hoe kan ik ook meepraten?

Hoe ziet de doorsnee touwtrekker eruit?

Hoe oud moet je zijn om aan touwtrekken te doen?

Hoe lang is een touwtrektouw?

Uit hoeveel spelers bestaat een team?

Hoe en wie bepaalt wie een wedstrijd gewonnen heeft?

Waar kan je waarschuwingen voor krijgen en wat zijn de consequenties?

Wat is de startproceduren?

Wat zijn de verschillen tussen indoor en outdoor touwtrekken?


Geen antwoord gekregen op jouw vraag? stel hem hier.

Touwtrek Jargon

Anker:
Anker greep:
Styer:
Het touw is goed los:
Van kiet af:
Rossen of snokken:
Roeien:
Steunen:
Klemmen:
In- of uitpalmen:
Glijden:
Grip:
Kapot gaan op de handen:
Spanning:
Proef weegschaal:
Draven:


Aanmoedigingen voor langs de lijn:

VAST!:
IN DE BENEN!:
LENGTE!:
TREKKEN!:

Zelf ook een goede uitspraak? mail het meteen!

Naar de top


Hoe ziet de doorsnee touwtrekker eruit?

Helaas wordt touwtrekken door het publiek nog steeds als een soort kermisattractie gezien waar alleen grote en zware kerels aan deelnemen. Dit beeld heeft echter weinig te maken met het proffesionele touwtrekken. Touwtrekken is top sport en je zult daarom weinig zware grote kerels tegen komen, eerder gespierde atletische mannen, en vrouwen! want touwtrekken is echt niet alleen een sport die beoefend kan worden door mannen (voor meer informatie over dames touwtrekken klik hier)
Daarnaast heb je in de touwtreksport met verschillende gewichtsklasses te maken. De klassen staan voor het maximale gewicht dat het team als geheel mag wegen. In de meeste gevallen moeten touwtrekkers juist gewicht verliezen om deel te kunnen nemen aan toernooien.

In Nederland kent men de volgende gewichtsklassen:
Jeugd 560- kg. klasse
Dames 480-, 520- en 560- kg. klasse
Mix 580- klasse
Heren senioren: 560-, 600-, 640-, 680 en 720 kg. klasse
Een jeugdteam mag bestaan uit zowel jongens als meisjes.

580kg mixklasse
Mixteam Lagerweij 580kg

Naar de top


Hoe oud moet je zijn om aan touwtrekken te doen?

Vanaf 8 jaar kan men lid worden van een touwtrekvereniging. Men kan in de jeugdklasse deelnemen tot en met het jaar waarin men 20 wordt. Jongens mogen vanaf 17 jaar deelnemen in de seniorenklasse, meisjes vanaf 14 jaar.

Naar de top


Hoe lang is een touwtrektouw?

De minimum lengte van het touw bedraagt 33½ meter. Het touw mag niet minder dan 10 cm. en niet meer dan 12½ cm. in omtrek zijn en dient vrij te zijn van knopen.
Het wedstrijd terrein moet minimaal 50 meter lang zijn en een wedstrijdbaan 1½ meter breed.

Naar de top


Uit hoeveel spelers bestaat een team?

Op internationaal niveau worden alleen teams van acht personen erkend. Voor recreanten is ook een klasse zestallen in het leven geroepen, waaraan teams met zes personen deelnemen. Na de 'zestallen recreant' en 'zestallen getraind' kan een ploeg doorgroeien naar de topklasse (achttallen).

Binnen de competitie is het toegestaan om met meer dan acht spelers aan het touw te staan, afhankelijk van de samenstelling van het team. Als er jeugd of dames in het team zijn opgesteld tegenover een heren 8-tal is toegestaan om met meer dan acht personen te trekken. Hierbij staan drie dames of jeugd gelijk aan twee heren.
Daarnaast mag elk team een coach hebben, om aanwijzingen te geven aan het team, en een verzorger. Het is als verzorger niet toegestaan om aanwijzingen te geven aan het team of het team aan te moedigen. Dit kan een waarschuwing voor het hele team opleveren.

Naar de top


Hoe en wie bepaalt wie een wedstrijd gewonnen heeft?

Touwtrekwedstrijden worden geleidt door officieel opgeleiden wedstrijdleiders (of scheidsrechters). Per touw is er altijd één wedstrijdleider aanwezig, behalve tijdens finales op NK`s, EK`s of WK`s zijn er drie wedstreidlijder die één touw in de gaten houden.

wedstrijdleiders
Wedstrijdleiders

Een trekbeurt is gewonnen indien de wedstrijdleider aan de hand van de touw- en terreinmarkeringen heeft vastgesteld dat het touw vier meter verplaatst is. Dit is te zien door 5 lintjes waarmee het touw gemarkeerd is. In het midden een rood lint, dat de startpositie aangeeft. Op 4 meter aan beide zijden is er een wit lintje dat bepaalt hoever getrokken moet worden en op 5 meter van de middenlijn is er een blauw lintje waarachter de eerste man moet plaatsnemen.

blauw lint
blauwe markering


Het team dat het andere team zover trekt, dat het 4 meter lintje over de middellijn heen komt, heeft gewonnen. De beslissing van de wedstrijdleider is bindend.



Naar de top


Waar kan je waarschuwingen voor krijgen en wat zijn de consequenties?

Er zijn vele manieren om een waarschuwingen te krijgen. De touwtrekker dient de juiste houding aan het touw te hebben en te houden, is dit niet het geval dan zijn waarschuwingen het gevolg. Bij de eerste constatering van een overtreding zal de wedstrijdleider niet meteen een officele waarschuwing geven, maar wordt het team op de fout gewezen zodat ze deze eventueel kunnen herstellen. De scheidsrechter maakt middels verschillende gebaren duidelijk om welke overtreding het gaat. Bekijk deze film voor meer informatie:

Overtredingen (ENGELS)


Een team mag maximaal twee waarschuwingen krijgen. Bij een derde waarschuwing verliest het team de wedstrijd. Wanneer beide teams tegelijkertijd een 3e waarschuwing krijgen volgt er een no-play en begint de trekbeurt overnieuw. Er mag dan geen verzorging plaatsvinden.

Naar de top


Wat is de start proceduren?

De startproceduren bestaan uit vijf commando`s die de wedstreidleider zowel in woord als gebaar duidelijk maakt. Eerst gaan de teams klaar staan naast het touw, alleen de ankerman/vrouw mag al in de ankergreep gaan staan.
wedstrijdleider 1.Team klaar?
wedstrijdleider 2.Pak op het touw!
wedstrijdleider 3.Strekken!
wedstrijdleider 4.Trekken!
wedstrijdleider 5.Nu!
Naar de top


Wat is het verschil tussen indoor en outdoor?
zoek de 5 verschillen!

Outdoor


Indoor


outdoor indoor
Accomodatie
BuitenSporthal
Ondergrond
Voorwaarde voor het outdoor touwtrekken is een vlakke, egale gemaaide grasmat die overal een even harde ondergrond heeft. De lengte van een touwtrekbaan moet zo'n 50 meter zijn. Voor het indoor touwtrekken wordt er op een zogenaamde rubberen mat getrokken, deze bestaat uit rubberen deurmatten die op een houten plaat (van zo'n 1 meter breed en zo'n 2,5 meter lang) zijn bevestigd.
Deze houten platen worden dan allemaal achter elkaar neergelegd, de totale lengte bedraagt zo'n 40 meter.
Houding
Bij outdoor hou je het touw beet met de linkerhand voor de rechter. Hierdoor is het mogelijk om met het gehele lichaam naar rechts in te draaien (met de linkerheup naar het touw toe). De voeten worden horizontaal, ten opzichte van het touw, geplaatst met beide punten wijzend naar rechts. Bij indoor hou je het touw beet met de rechterhand voor de linker. Het lichaam loopt in dezelfde lijn als met het touw. De voeten staan rechtvooruit, de punten wijzen richting de tegenstander.
Schoeisel
Voor het outdoor touwtrekken wordt er vaak gebruik gemaakt van stevige hoge schoenen om de enkels en de voeten de meeste steun te geven.
De schoenen mogen geen profiel hebben en de hakken zijn voorzien van een stalen plaat om beter in de grasmat te kunnen "snijden" zodat er meer grip verkregen wordt. Voor dit doel werd er door veel touwtrekkers de voorkeur gegeven voor de welbekende legerkisten, terwijl tegenwoordig meer gebruik gemaakt wordt van schaats of inline-skate schoenen zonder de schaats of wieltjes maar met een metalen plaat als zool.
Voor het indoor touwtrekken wordt er gebruik gemaakt van sportschoenen met een zacht rubberachtig loopvlak, om meer grip te hebben op de mat.
Hulpmiddelen
HarsMagnesium
Naar de top